10 maj 2012

Väder rapport & bak

Idag har det fullkomligt öst ner precis heela dan! Känns konstigt att inte ha varit utanför dörren på en hel dag, men ibland är det skönt att mysa inne också.
Har haft lekdejt här hela dan, så det har vart fullt ös på barnen, ja oss mammor med ;-) målet var att vi skulle baka tillsammans men det enda vi hann var att sätta en deg på jäsning, längre kom vi inte :-) men nu har jag bakat hela kvällen istället.
Det blev vanliga frallor

Och "mini frallor" till barnen

T tycker det är såå gulligt när de är så små.

Här kommer receptet, följer dock aldrig recept till punkt & pricka utan tar de mjölsorter mm som finns i skafferiet. Dessutom använder jag alltid torrjäst.

Havre Frallor:
Koka en gröt av 5 dl vatten, havregryn, rågkross och vetekross. Dra bort från plattan och rör ner 4 dl kallt vatten, olja, sirap och salt. Låt svalna till fingervarmt.
Smula jästen i en stor bunke. Rör ut jästen med 1 dl fingervarmt vatten. Blanda ner gröten i jästen.
Blanda ner grovt rågmjöl, grahamsmjöl, mörkt lantbrödsmjöl, linfrö och solrosfrö. Blanda till sist ner vetemjöl, lite i taget tills degen blir "lagom". Den ska vara lite kladdig när den är färdig. Strö lite mjöl över degen och lägg en handduk över bunken. Låt jäsa ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölad bänk och knåda. Dela degen i 30-40 små bitar och rulla till bullar. Lägg på plåtar och platta till dem med mjölad hand. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 225-250 grader ca 10 minuter.
//A

1 kommentar:

Nina sa...

Finns det något godare än nybakat bröd? Fy, vad jag blev sugen nu!